Elke vezel heeft zijn specifieke eigenschappen en door het mengen van vezels wordt het onderhouden van kleding niet altijd makkelijk gemaakt. Daarom zijn etiketten in het leven geroepen om de klant daarmee te ondersteunen. Wij proberen wat eigenschappen van vezels voor u op een rijtje te zetten met de daarbij behorende wasvoorschriften. U zult zien dat u langer van uw aankoop kunt genieten. Over het algemeen geldt dat het voor textiel (stoffen/kleding) het beste is om voor het dragen eerst te wassen of uitspoelen. Dit om meerdere redenen:
1. de overtollige kleurstoffen gaan er uit en door een scheutje azijn toe te voegen aan het spoelwater, worden de kleuren wat sterker (minder kans op verkleuren).
2. de vezels worden sterker (nieuwe garens zijn wat pluizig en door het te wassen gaan de vezels iets dichter op elkaar zitten, hierdoor wordt een stof sterker).
3. minder kans op krimp als je het eerst niet te heet was en laat drogen op de waslijn. Gaat nieuw materiaal gelijk in de hete was en droger? Dan is de kans het grootst op problemen. Is iets al een paar keer met zorg behandeld, dan kan het vaak beter tegen een stootje en kan het beter tegen bijv. de droger.
4. kleding wordt in de winkel wel eens gepast. Het is gebruikelijk om dat kort te passen en onderstukken te passen over de eigen slip. Het is een fris idee dat kleding schoon wordt gedragen zonder bijv. een parfumluchtje van een ander.
KATOEN : misschien wel de bekendste vezel om kleding van te maken. Katoen is afkomstig als pluisje van een katoenplant. Maar daarmee zijn we er nog niet. Er zijn meerdere rassen van deze plant maar er worden hoofdzakelijk 4 van die rassen gebruikt voor de katoen productie. Door het ras en de ligging van de plantage (klimaat) zijn er toch meerdere kwaliteiten te onderscheiden. Grof weg komt het er op neer dat de langzaam groeiende planten over het algemeen de langste vezels hebben die zachter zijn dan de rulle korte vezels. Mede daarom zit er prijsverschil in de ene katoen en de andere. Ook kan door extra behandelingen zoals bijv. kammen of merceriseren de eigenschappen worden aangepast (en de prijs).
LINNEN : wordt gemaakt van vlasplanten. Eigenschappen zoals katoen, een stoer grof uiterlijk en lekker luchtig in de zomer. Grootste nadeel is dat het erg gevoelig is voor krimp en kreuken. Voornamelijk gebruikt in blouses, rokken en pantalons.
VISCOSE : een materiaal van natuurlijke oorsprong die door een chemisch proces vorm krijgt. Globaal dezelfde eigenschappen als katoen maar dan vaak iets zachter en luchtiger. Vaak wel iets minder kleurvast.
(MICRO-)MODAL : modal is een verbeterde versie van viscose met tegenwoordig vaak alternatieve grondstoffen zoals berken boom, bamboe en brandnetel. Erg zacht, rekbaar en comfortabel.
BAMBOE : een vezel in opkomst doordat het zeer snel groeit en comfortabel aanvoelt door de lange vezelstructuur. Ook heeft bamboe vaak een climaatneutraliserende werking (luchtig en minder lichaamsgeur).
WOL : een natuurlijke vezel die afkomstig is van de vacht van schapen. Door de verschillende soorten van productie en ras van schaap zijn er ook erg veel variaties in kwaliteit. Over het algemeen behaaglijk warm in de winter. Wel moet je rekening houden met de kledingkast en er motten blokjes in leggen om gaatjes in kleding te voorkomen.
ANGORA : een natuurlijke vezel, voornamelijk afkomstig van Angora konijnen. We vinden dit terug in bijv. bedsokken en thermo ondermode. Super zacht, comfortabel en warm. De Angora die u in onze winkel vindt is uitsluitend gecertificeerd, dus dierenwelzijn en verwerking wordt gecontroleerd door de instanties.
ZIJDE : een natuurproduct die wordt gewonnen uit de zijderups. Erg arbeidsintensief en vandaar ook kostbaar in prijs. Maar wel super zacht en comfortabel.
LYCRA/ELASTAAN : heel veel stoffen zijn gemaakt uit een combinatie met Lycra/Elastaan/Elastomeer/Elastine (gewoon elastiek dus). Hierdoor komen en blijven kledingstukken (beter) terug in model. Vooral bij ondermode een must. Deze vezel hoeft niet persé te zweten, maar is vaak wel wat kwetsbaarder dan de andere grondstoffen in de stof en daardoor wordt de stof ook iets kwetsbaarder. Onder de merknaam Lycra zijn tegenwoordige vele variaties te vinden. Vooral bij badmode waarin het verschil belangrijk wordtin verband met de slijtage van o.a. chemicaliën in zwemwater en zonnebrand. Minder snel dunne of doorschijnende stof.
POLYESTHER : Wat vroeger ook op de markt is gebracht als “Nylon” is tegewoordig een veel gebruikte vezel voor kleding. Door nieuwe productie technieken bijna eindeloos te maken met verschillende eigenschappen. In ieder geval niet meer die zweetstof van welleer. Minder kans op krimp, kleuren blijven langer mooi, minder kreukels, zeer sterk, lagere temperaturen nodig om te wassen, recyclebaar, enz. Een vezel van de toekomst.
(POLY-)ACRYL : Een synthetische variant op wol. Vaak in een rullige vezel gemaakt tot pully’s, sjaals, sokken, enz.
POLYAMIDE : Een veel gebruikte vezel voor lingerie door de zachte eigenschappen. Tegenwoordig vaak gebruikt voor microvezels. Licht van gewicht, sterk en snel drogend.